Płyty indukcyjne stają się normą w polskich domach, dlatego coraz więcej osób szuka dobrych naczyń indukcyjnych. Jak wybrać garnki i patelnie na indukcję, aby służyły Ci jak najlepiej?
Zwróć uwagę na materiał wykonania!
Dobry komplet garnków na płytę indukcyjną musi być wykonany z solidnych materiałów. Naczynia do indukcji muszą mieć przede wszystkim ferromagnetyczne dno, z kolei ścianki garnka mogą być wykonane ze stali nierdzewnej czy żeliwa. Garnki i patelnie mają często powłokę ceramiczną albo inną, która dodaje im przydatne właściwości, na przykład zmniejszają ryzyko przywierania żywności do powierzchni naczynia.
Sprawdź średnicę pól grzewczych na płycie!
Garnki i patelnie na indukcję działają na precyzyjnie określonym obszarze. Jeżeli naczynie ma większą średnicę, niż stanowisko grzewcze, płyta indukcyjna może nie wykryć garnka. Dlatego średnica dna powinna być taka, jak średnica pola grzewczego, lub mniejsza. Jeśli więc pole grzewcze na Twojej płycie ma średnicę 24 cm, najlepszym rozwiązaniem będzie np. patelnia 24 cm. Indukcja wymaga sprawdzenia rozmiaru garnków przed zakupem, warto o tym pamiętać.
Nie zapominaj o grubości dna!
Garnki i patelnie na indukcję mają zwykle płaskie, grube dno ferromagnetyczne. Dobrze zaprojektowane naczynia nagrzewają się błyskawicznie i równomiernie, a dodatkowo długo utrzymują temperaturę potrawy.
Przy zakupie garnków i patelni na indukcję sprawdź te elementy, aby mieć pewność, że posłużą Ci przez lata.
Fot. Shutterstock.